Home > Nieuws

Sterk financieel inzicht dankzij Business Control

test
Werkman de Jong


De zorgsector, een interessante en uitdagende sector! Niet alleen gezien het belang in én voor onze maatschappij, maar ook omdat deze sector constant in beweging is. Denk aan de verschillende financieringsvormen, contractering en de huidige tijd met bijvoorbeeld de uitdaging van een krappe arbeidsmarkt. Dergelijke thematieken vragen zowel wat van de inhoudelijke als van de bedrijfsvoerende professional. Degenen die inhoud en bedrijfsvoering bij elkaar proberen te brengen zijn de Business Controllers. We spreken Arjo van Scharrenburg, Teamleider Planning & Control bij Altrecht, één van de grotere GGZ instellingen van Nederland, over het belang van Business Control in de zorg. 

Arjo werkt al ruim 25 jaar bij Altrecht. Waarom? “Altrecht is hecht , innovatief en constant in beweging. Dit maakt Altrecht een prettige werkgever!” Het innovatieve is enerzijds terug te zien in de complexere GGZ vraagstukken waar cliënten voor terecht kunnen bij Altrecht. Daarnaast is de organisatie recentelijk gaan werken in een regio structuur en overgestapt naar een nieuwe EPD systeem. Kortom, zowel op inhoud als in de bedrijfsvoering is Altrecht een organisatie die constant in beweging is. Ook in een sector, de GGZ, die door Arjo wordt getypeerd als een sector waar “ongelofelijk veel gebeurt en die complex maar daarmee ook uitdagend is.” Arjo stuurt een team aan van zes Business Controllers.

Welke toegevoegde waarde leveren de Business Controllers volgens Arjo?
De inhoud, daarmee bedoelen we de zorg die aan patiënten geleverd wordt, kunnen vertalen naar cijfers. En vervolgens dit ook weer begrijpelijk maken aan de professionals die met deze zorg bezig zijn. Concreet: Welk effect hebben bepaalde keuzes op het beschikbare budget? Maar ook het sparren waarom bepaalde keuzes juist wel óf juist niet worden gemaakt. “De Business Controller kan je omschrijven als een “linking pin”. Hij of zij acteert in het vierkant van de Raad van Bestuur, de Directie, Teamleiders en Control. Binnen dit speelveld spelen verschillende belangen, op verschillende niveaus”. Een Business Controller is dan ook met veel meer bezig dan enkel het genereren van cijfers. Juist in de zorg is de vertaling van de inhoud naar de cijfers en visa versa een belangrijke taak van deze functionaris.

Wat is het verschil tussen een Business Controller in de zorg en bijvoorbeeld in het commerciële werkveld?
Er werken in de zorg natuurlijk professionals die echt intrinsiek voor de inhoud hebben gekozen en daar gaat het hen vooral om. Daarom spelen er vaak ander soortige discussies dan in de commerciële wereld. Je moet echt een balans vinden in het zorgdragen dat de zorgprofessional echt die zorg kan leveren die aan het hart gaat, maar dat kan natuurlijk niet voor elke prijs. Tegelijkertijd spelen er, net zoals in commerciële sectoren, kosten en marges ook (steeds meer) een rol in de zorg.
Een actueel en concreet vraagstuk heeft bijvoorbeeld te maken met het factureren van de directe tijd die een zorgprofessional besteed aan de cliënt, waarbij vroeger ook indirecte tijd kon worden geschreven. Dit vraagt een andere manier van denken. Inhoud en bedrijfsvoering bij elkaar brengen en houden, door met elkaar over de essentie te blijven praten, zonder eindeloze KPI’s en sturingsinformatie: Dat is de kunst en daar heeft de Business Controller een groot aandeel in!"  

Wat dit vraagt van de Business Controller?

“Een goede sparringpartner zijn, op diverse niveaus! Dit vraagt in de praktijk om “luisterend vermogen, communicatieve vaardigheden en in staat zijn om mensen mee te kunnen krijgen." 

Blik op de toekomst
Arjo concludeert tot slot dat het niet gemakkelijk is om financiële mensen aan te trekken in de zorg. Soms is dat wellicht ook een kwestie van onbekend , maakt onbemind. Juist de complexe vraagstukken en omgeving, het schakelen vanuit die diverse inhoudelijke en bedrijfsvoerende vraagstukken, maakt deze omgeving naar mijn idee erg interessant voor Financials. Hiermee heb je vanuit je rol directe impact op de maatschappij.
Verder geeft Arjo aan: “Binnen de zorg kunnen we nog veel meer vooruit gaan kijken: wat betekent vandaag de dag voor over een aantal maanden of een aantal jaren. Traditiegetrouw maken we jaarbegrotingen, wat ook aansluit bij de jaarcontracten. Maar hoe kunnen we korter op de bal gaan zitten, flexibeler en daarmee wendbaarder zijn?"  Als Business Controller kan je direct bijdragen aan dergelijke vraagstukken en van grote toegevoegde waarde zijn in de zorg!

Wil jij weten of Business Control in de zorg iets voor jou kan zijn? Of ben je juist voor jouw organisatie op zoek naar een Business Controller? Neem dan contact op met Bram van der Linden.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af

Samenwerken met Werkmandejong?

Neem dan contact met ons op.

Contact - Werkmandejong
Werkmandejong gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close