Cultuur check

Bedankt voor je nieuwsgierigheid! Dit is geen test, er is geen goed of fout. We willen je aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden meer inzicht geven in onze bedrijfscultuur. Kies het antwoord dat het beste bij je past en zie gelijk onze toelichting. Veel plezier!

Vraag 1

Je bent jarig en volgens traditie word je dan door een directielid uitgenodigd voor een lunch. Een moment om jezelf nog even in the picture te zetten. Hoe bereid je jezelf hierop voor?

  • Hoezo voorbereiden en in the picture zetten? Ik kan toch gewoon lekker mezelf zijn?
    • Helemaal mee eens! We hebben niet voor niks Echt als kernwaarde. De lunch is bedoeld als bedankje voor je inzet en persoonlijke aandacht voor jou als collega. Een speciaal vieringsmoment waarbij jij bepaalt waar je wilt lunchen en wat je bestelt. Veel meer voorbereiding dan dat is er dus niet nodig.
  • Leuk initiatief, maar toch ook wel een beetje spannend. Ik bedenk van tevoren wat vragen zodat het gesprek niet stil valt.
    • Maak je geen zorgen, zeker niet als Jan jouw kant op komt. Hij praat 5 kwartier in een uur, dus gespreksstof genoeg.
  • Ik ga de dag van tevoren naar de kapper, trek mijn beste pak uit de kast en zorg dat ik zo goed mogelijk voor de dag kom.
    • Als jij je daar prettig bij voelt is dat helemaal goed. Maar de kans is groot dat degene waar je mee gaat lunchen gewoon in spijkerbroek en t-shirt aan komt. Wees gewoon lekker jezelf, dat doen wij ook.
Vraag 2

Je komt op nadrukkelijk verzoek van je collega's in pak met stropdas naar kantoor, omdat er die dag een belangrijke klant langs komt. Op kantoor blijkt dat je in de maling bent genomen: Je collega's (in spijkerbroek) hebben het niet meer en maken vol trots foto's van hun gelukte grap en willen dit graag delen met de rest van de organisatie. Hoe reageer je?

  • Jammer van je collega's, dit voelt niet erg respectvol. Je baalt van de grap en geeft hen hier directe feedback over.
    • Het is een momentopname en zo’n grap kan soms op een ongelukkig moment komen, jezelf uitspreken is dan altijd goed. Maar wees ook kritisch naar jezelf: hoe erg was dit nou eigenlijk? We maken graag een lolletje met elkaar, maar nooit met een vervelende intentie. We nemen ons vak erg serieus, maar ons zelf wat minder.
  • Je kan lachen om de grap van je collega's, maar geeft wel aan dat verder delen wat jou betreft niet hoeft. Goed gelukt, nu weer even serieus svp.
    • Lolletje gehad, nu weer verder. Prima. De een staat nu eenmaal liever in de spotlight dan de ander en dat is ieders goed recht.
  • Je lacht net zo hard mee en poseert nog even voor een goede plaat. Je verzint direct een plan om je collega's twee keer zo hard terug te pakken.
    • Geslaagde grap waar je zelf ook de humor wel van inziet. Dat je hier in bent getrapt zeg… Je collega’s beginnen zich al wat zorgen te maken over jouw plannen voor een tegenreactie.
Vraag 3

De directeur geeft aan alle collega’s een presentatie over de strategie voor het nieuwe jaar en jij hebt over een specifiek punt je bedenkingen. Wat doe je?

  • Je steekt je hand in de lucht en geeft je mening zodat er een levendige discussie ontstaat.
    • Goed dat je kritisch bent. Het wordt alleen maar gewaardeerd dat mensen een algemene verantwoordelijkheid voelen en zaken ter discussie durven te stellen. Ongeacht het onderwerp of je functie.
  • Je loopt tijdens de borrel na de presentatie even naar hem toe om je bedenkingen uit te spreken.
    • Het wordt een interessant gesprek dat voor beiden tot nieuwe inzichten leidt. Leuk om zo na te praten en goed dat je er op terugkomt!
  • Je zegt niets en laat het gaan.
    • Een gemiste kans. Jouw mening doet er toe. Het is soms spannend om je mening te geven, zeker in een groep. Maar het ergste dat kan gebeuren, is dat iemand het er niet mee eens is. En dat is ook prima. Maar dan is wel duidelijk hoe jij erover denkt.
Vraag 4

Je werkt al een paar jaar bij Werkmandejong, hebt het prima naar je zin maar toch heb je ambities richting ondernemerschap of iets anders dan je huidige functie. Wat doe je?

  • Je houdt je ambities stil en gaat buiten de deur solliciteren. Wanneer je een andere baan hebt gevonden, dien je je ontslag in.
    • Jammer dat je weg gaat! Zeker als we op waarden goed bij elkaar passen, is het jammer als wegen scheiden op functie-inhoud of ambities. Dan zouden we het liefst kunnen zeggen dat we er alles aan gedaan hebben, maar een andere werkomgeving beter aansluit. Openheid is voor ons een basis om met elkaar in gesprek te gaan en je te helpen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, dit is tenslotte ons vak.
  • Je stopt je ambities weg en doet er niks mee, want je hebt het verder wel naar je zin. Waarom zou je dat op het spel zetten?
    • Waarom doe je jezelf te kort? Wij willen dat onze collega’s lekker in hun vel zitten en werk maken van hun ambities. Het liefste bij Werkmandejong. Maar soms kom je tot de conclusie dat ambities een andere kant op gaan dan realiseerbaar binnen de interne organisatie. Hoe jammer we dat soms ook vinden, we helpen je om die uitdaging te vinden, ook al is het buiten de organisatie. We zien liever dat je helemaal in je element bent bij een van onze relaties, dan dat je bij ons blijft en je eigen ontwikkeling op een laag pitje zet.
  • Je deelt je ambities met je collega’s en manager om te ervaren wat de mogelijkheden zijn om hier verder vorm aan te geven.
    • Dapper dat je dit deelt! We maken een plan om te bespreken hoe we je ambities waar kunnen maken. Welke stappen moeten er gezet worden, en wat voor periode is daarvoor nodig? We hebben collega’s die van stagiair zijn doorgegroeid naar een MT functie, of hun functie bij Werkmandejong combineren met het ondernemerschap. Als het realiseerbaar is, wordt uiteindelijk iedereen er beter van.
Vraag 5

Je ontvangt een uitnodiging voor een avondsessie met al je collega’s om het over de visie en strategie van de organisatie te hebben, inclusief een hapje eten en een afsluitende borrel. Wat is je eerste reactie?

  • Top, ik kijk er nu al naar uit!
    • We vinden het belangrijk om gezamenlijke momenten te hebben met alle collega’s. Niet alleen voor de mensen op kantoor, maar ook de professionals die bij onze klanten actief zijn. Juist die betrokkenheid met elkaar en de organisatie zorgt ervoor dat we een team vormen.
  • Poeh, dat wordt een lange dag. Maar ik kijk er naar uit om al mijn collega’s weer te zien.
    • We organiseren de meeste teamsessies tijdens kantooruren om de werk-privé balans optimaal te houden. Maar soms is het praktischer om iets in de avonduren te plannen. We combineren inhoudelijke zaken ook altijd met informele momenten zoals een hapje en een drankje omdat we het sociale aspect net zo belangrijk vinden als de inhoudelijke mededelingen.
  • Hier zit ik echt niet op te wachten, kan ik niet gewoon per mail de belangrijkste informatie toegestuurd krijgen?
    • Nagenoeg alle inhoudelijke informatie wordt ook op andere manieren gedeeld. We hebben zelfs een livestream waarmee collega’s sessies thuis op de bank kunnen meekijken, of op een later moment terug kunnen kijken. Juist om informatie altijd en overal toegankelijk te maken. Maar we vinden het ook belangrijk als onze collega’s onderdeel willen zijn van een team, en er naar uitkijken of hun collega’s te zien en spreken. Voor ons begint alles met betrokken en bevlogen medewerkers.

Bedankt voor het invullen!

Ben je nog nieuwsgieriger geworden? Mooi zo! Lees meer over het werken bij Werkmandejong of bekijk gelijk een van de openstaande vacatures. Is je gewenste functie nu niet beschikbaar maar ben je wel geïnteresseerd in het werken bij onze organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! 
Werkmandejong gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close