De juiste focus bij het zoeken naar vacatures!

De afgelopen weken deelden we twee artikelen met jullie. De eerste ging over het maken van een goede eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek. Daarna keken we naar de stap die daaraan vooraf gaat. Je zal namelijk eerst aan tafel moeten komen en dat lukt met een goed cv, maar wat staat er dan op een goed cv? Om de reeks af te maken gaan we nog één stap verder terug en gaan we het hebben over de vacatures waar je op reageert!

Waar vind je vacatures?

Veruit de meeste vacatures worden tegenwoordig online gevonden. Denk bijvoorbeeld aan job boards zoals Nationale Vacaturebank, Indeed, Intermediair en Monsterboard om maar even een paar voorbeelden te noemen. Steeds meer van deze job boards laten niet alleen hun eigen aanbod zien, maar scannen ook andere website, om zo een completer overzicht te geven! Vacatures vind je ook op websites van uitzend-, detacherings- en werving & selectie bureaus zoals die van Werkmandejong. Het aanbod van vacatures op LinkedIn is ook hard aan het stijgen, net als Facebook trouwens. En heb je wel eens op #vacature gezocht op Twitter?

Aanbod genoeg

Op het internet zijn ontzettend veel vacatures te vinden en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Op de meeste websites kun je alle vacatures gelukkig filteren, bijvoorbeeld door te zoeken op regio, afstand, functiegroep, functietitel, aantal uren of ervaringsniveau.
Soms lees je een vacature die je op het lijf geschreven lijkt. Alles wat ze vragen heb jij in huis en alles wat ze te bieden hebben is wat jij zoekt! Een andere vacature vraagt juist een heel ander profiel dan dat van jou. Hoe leuk het je dan ook lijkt, de kans is groot dat je niet in aanmerking komt.

De juiste focus

Bij het reageren op vacatures gaat het om de juiste focus. We gebruiken een trechtermodel om dit uit te leggen.

Sommige sollicitanten hebben te weinig focus en bevinden zich bovenin de trechter. Zij oriënteren zich heel breed en reageren op bijna alle vacatures die ze zien, met als resultaat dat er vaak een andere sollicitant met een betere match. Andere sollicitanten bevinden zich juist helemaal onderin de trechter en focussen zich te veel. Zij reageren alleen op vacatures waarbij ze 100% voldoen aan het gevraagde profiel. Het vervelende hieraan is dat er weinig vacatures zijn die volledig aansluiten op jouw profiel. In beide gevallen kun je behoorlijk gedemotiveerd raken. De eerste groep zal heel veel afwijzingen ontvangen, terwijl de ander amper een passende vacature tegenkomt.

Focus daarom bij het selecteren van passende vacatures op een match op basis van vaardigheden en competenties. Je hebt misschien niet de systeemkennis die gevraagd wordt, maar weet jij van jezelf wel dat je nieuwe systemen snel eigen maakt. Ook heb je misschien niet de leidinggevende ervaring die ze vragen, maar heb je wel vijf jaar met succes een voetbalteam getraind! Het onderscheid maak je door jezelf te verkopen en door te laten zien waarom jij van waarde bent voor een organisatie. Hoe je dat doet? Dat lees je in het eerste artikel: ‘Wat staat er goed op een cv?’

Tips & tricks
  • Zorg dat je je eigen vaardigheden en competenties scherp hebt. Dit maakt het makkelijker om vacatures te selecteren die goed passen bij wat jij te bieden hebt! 
  • Maak gebruik van job alerts en e-mail services van vacaturesites. Op deze manier hoef je niet alle vacatures zelf te zoeken, maar krijg je bericht als er een passende vacature online komt.
  • Volg bedrijven die je aanspreken op social media, zoals LinkedIn, Facebook en Twitter. Op deze manier blijf je op de hoogte van wat er in het bedrijf speelt, zoals het vacatureaanbod.

Werkmandejong gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close