Nieuws

“Detacheren is gewoon een duur woord voor uitzenden. Toch?”

Bij Werkmandejong merken we regelmatig dat er onduidelijkheid bestaat over wat detacheren nu precies inhoudt. Een veelgehoorde uitspraak is dan ook: “Detacheren is gewoon een duur woord voor uitzenden.” Ondanks de grote verschillen geen gekke gedachte, want ‘detacheren’ en ‘uitzenden’ hebben wel degelijk raakvlakken met elkaar. In dit artikel vertellen we je graag meer over het begrip detacheren en de ins en outs aan de hand van veelgehoorde uitspraken.

Laten we beginnen met een gangbare definitie: Detacheren is het uitlenen van personeel aan een derde partij (Bron: mkbservicedesk). Concreet betekent dit dat je wel in loondienst bent van een “detacheringsbureau”, maar op opdracht gaat bij een andere partij. De ene keer voor een project van drie maanden, de andere keer voor een wat langere periode. Eens in de zoveel tijd wissel je dus van werkplek, maar niet van werkgever. Bij Werkmandejong hebben we duidelijke visie op het vak detacheren, we geven graag meer duidelijkheid over veelgehoorde feiten en fabels rondom detacheren.

“In de detachering hoef je je niet vast te leggen bij één organisatie.”

Waar. Als je niet goed weet wat je wilt en wat bij je past, of als je je snel wilt ontwikkelen door in veel verschillende keukens te kijken, dan is detacheren een goed idee. Jobhoppen met een vast contract, ideaal toch?! Zorg alleen wel voor een goed detacheringsbureau dat kijkt naar jouw ambities en wat jij belangrijk vindt. Want dat bureau verandert niet!

ContentImageImage

“Detacheren kan alleen voor bepaalde- en niet voor onbepaalde tijd.”

Niet waar. Binnen de detachering zijn beide opties mogelijk. Zowel bij een overeenkomst voor onbepaalde als bepaalde tijd, word je doorbetaald ook wanneer er op dat moment geen opdracht voor je is. Soms wordt de contractduur vastgesteld op basis van de duur van het project dat je gaat doen. In dat geval praat men over een projectcontract of projectdetachering. Dit is vaak dan echt van tijdelijke aard.

“Het is gunstiger om ergens in dienst te zijn dan gedetacheerd te worden.”

Niet per definitie. Een groot voordeel van detacheren is dat je de kans krijgt om ervaring op te doen binnen verschillende bedrijven. Je leert werken in nieuwe omgevingen met diverse culturen en leert omgaan met verschillende soorten werkdruk en samenwerkingsverbanden. Zo bouw je een mooi netwerk op en kun je ontdekken waar je talenten het beste tot hun recht komen.

“Een vast contract bij een detacheerder is hetzelfde als bij andere werkgevers.”

Waar. Je mag maximaal drie tijdelijke contracten krijgen binnen drie jaar (Wet Arbeidsmarkt in Balans, per januari 2020). Bij een vierde contract of een contract langer dan drie jaar wordt deze omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Het is natuurlijk helemaal gaaf als je een werkgever vindt die je al eerder een vast contract aanbiedt.

“Geen opdracht betekent geen salaris.”

Niet waar. Waar dit voor uitzendkrachten of ZZP’ers in de meeste gevallen wel zo is, is dit bij detachering niet het geval. Integendeel, hier heb je juist de zekerheid dat het aantal uren in je contract maandelijks wordt uitbetaald. Je weet dus waar je financieel aan toe bent. Ook wanneer je tussen opdrachten door ‘op de bank zit’ of ziek bent, word je gewoon betaald.

ContentImageImage

“Bij detacheren mag je zelf bepalen waar je op opdracht gaat.”

Deels waar. Samen met je werkgever bepaal jij je toekomst. Je bekijkt samen wat het beste bij jou en je ambities aansluit en welke stappen daarvoor gezet moeten worden. Je werkgever gaat met jouw profiel continu opzoek naar een opdracht die bij jou past. Zo wordt gezorgd dat jij aan het werk blijft en hoef jij dus niet zelf op zoek te gaan naar werk.

En tot slot..

“Detacheren is gewoon een duur woord voor uitzenden.” Toch?

Niet waar. Er zijn veel verschillen tussen uitzenden en detacheren. Een belangrijke is dat een uitzendcontract per dag opzegbaar is, terwijl bij detachering dezelfde regels van toepassing zijn als een contract voor (on)bepaalde tijd. Ook heb je als gedetacheerde een vast maandsalaris, terwijl je als uitzendkracht per gewerkt uur wordt betaald.

Contact
Ben je na dit artikel enthousiast geworden over detacheren? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking. We ontvangen je graag op ons kantoor in Ede!

Ook interessant