De betekenis van detacheren
Nieuws

“Detacheren is gewoon een duur woord voor uitzenden. Toch?”

Bij Werkmandejong merken we regelmatig dat er onduidelijkheid bestaat over wat detacheren nu precies inhoudt. Een veelgehoorde uitspraak is dan ook: “Detacheren is gewoon een duur woord voor uitzenden.” Ondanks de grote verschillen geen gekke gedachte, want ‘detacheren’ en ‘uitzenden’ hebben wel degelijk raakvlakken met elkaar. In dit artikel vertellen we je graag meer over het begrip detacheren en de ins en outs aan de hand van veelgehoorde uitspraken.

De betekenis van ‘detachering’

Laten we beginnen met een gangbare definitie: Detacheren is het uitlenen van personeel aan een derde partij (Bron: Wikipedia). Concreet betekent dit dat je wel in loondienst bent van een “detacheringsbureau”, maar op opdracht gaat bij een andere partij. De ene keer voor een project van drie maanden, de andere keer voor een wat langere periode. Eens in de zoveel tijd wissel je dus van werkplek, maar niet van werkgever. Deze werkwijze biedt de mogelijkheid om diverse ervaringen op te doen en je netwerk uit te breiden.

Het verschil tussen ‘detacheren’ & ‘uitzenden’

Er bestaat ook nog weleens verwarring over de termen detacheren & uitzenden. Het belangrijkste verschil tussen een detacheringscontract en een uitzendcontract is de mate van vastigheid en zekerheid.

  • Detachering: Bij een detacheringscontract heb je dezelfde zekerheden als bij een ‘reguliere’ werkgever. Je krijgt een overeenkomst aangeboden voor een bepaalde periode, wat zowel bepaalde als onbepaalde tijd kan zijn. Dit betekent dat je de zekerheid hebt van een vast maandsalaris en gegarandeerde uitbetaling van het aantal uren dat in je contract staat, ongeacht of je volledig ingezet wordt.
  • Uitzenden: Een uitzendovereenkomst, vooral in de beginfase, is daarentegen flexibel. Je krijgt alleen de uren uitbetaald die je daadwerkelijk werkt, en het contract loopt automatisch af als de opdrachtgever het project beëindigt. Dit betekent minder zekerheid voor de werknemer, aangezien je inkomsten direct afhankelijk zijn van het aantal gewerkte uren en de duur van de opdrachten.
ContentImageImage

Relatie tussen detacheren en vast contract

Detachering biedt de zekerheid van een reguliere arbeidsovereenkomst (vast contract) gecombineerd met de mogelijkheid om bij meerdere werkgevers ervaring op te doen. Het stelt je in staat om in ‘de keuken’ te kijken van verschillende bedrijven, wat je professionele ontwikkeling kan versnellen en je vaardigheden diversifieert. Extreem goed voor je persoonlijke ontwikkeling dus!

Verschillende werkwijzes bij een detacheringsovereenkomst

Er zijn diverse bureaus actief in de detachering, elk met hun eigen werkwijze en focus. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in hun propositie voordat je een keuze maakt. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten detachering:

  • Projectdetachering: Bureaus die zich richten op projectdetachering nemen je aan voor een specifieke klus of voor een bepaalde periode. Hun intentie is niet om je uiteindelijk een vast dienstverband aan te bieden, maar om je expertise in te zetten voor tijdelijke projecten.
  • Detavast: Dit is een verkapte vorm van werving & selectie. Je krijgt eerst een contract van het bureau dat je bemiddelt, met als doel je uiteindelijk bij de externe opdrachtgever in dienst te laten treden. Dit biedt een route naar een vast dienstverband bij de opdrachtgever.
  • Vaste detachering: Bureaus die zich richten op vaste detachering hebben de intentie om een langdurige samenwerking aan te gaan. Ze streven ernaar om je een contract voor onbepaalde tijd te bieden en je constant op nieuwe projecten bij hun opdrachtgevers in te zetten. Hierbij geniet je van de zekerheid van een regulier vast contract, maar met de afwisseling en uitdaging van interim opdrachten.  Je bent dan eigenlijk een interim professional in loondienst. De zekerheid van het reguliere vaste contract, maar de uitdaging van een interimmer!
ContentImageImage

Salaris bij detachering

Zoals eerder aangegeven biedt detachering de zekerheid van een vast maandsalaris zoals bij het aangaan van de overeenkomst is besproken. Dit betekent dat je niet per gewerkt uur wordt uitbetaald, maar gewoon elke maand het afgesproken salaris ontvangt, zelfs als je zonder opdracht zit. Dit risico wordt gedragen door het detacheringsbedrijf, wat een extra laag van zekerheid en stabiliteit toevoegt aan je dienstverband.

Uitspraken over detachering

Waar. Als je niet goed weet wat je wilt en wat bij je past, of als je je snel wilt ontwikkelen door in veel verschillende keukens te kijken, dan is detacheren een goed idee. Jobhoppen met een vast contract, ideaal toch?! Zorg alleen wel voor een goed detacheringsbureau dat kijkt naar jouw ambities en wat jij belangrijk vindt. Want dat bureau verandert niet!

Niet waar. Binnen de detachering zijn beide opties mogelijk. Zowel bij een overeenkomst voor onbepaalde als bepaalde tijd, word je doorbetaald ook wanneer er op dat moment geen opdracht voor je is. Soms wordt de contractduur vastgesteld op basis van de duur van het project dat je gaat doen. In dat geval praat men over een projectcontract of projectdetachering. Dit is vaak dan echt van tijdelijke aard.

Niet per definitie. Een groot voordeel van detacheren is dat je de kans krijgt om ervaring op te doen binnen verschillende bedrijven. Je leert werken in nieuwe omgevingen met diverse culturen en leert omgaan met verschillende soorten werkdruk en samenwerkingsverbanden. Zo bouw je een mooi netwerk op en kun je ontdekken waar je talenten het beste tot hun recht komen.

Waar. Je mag maximaal drie tijdelijke contracten krijgen binnen drie jaar (Wet Arbeidsmarkt in Balans, per januari 2020). Bij een vierde contract of een contract langer dan drie jaar wordt deze omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Het is natuurlijk helemaal gaaf als je een werkgever vindt die je al eerder een vast contract aanbiedt.

Niet waar. Waar dit voor uitzendkrachten of ZZP’ers in de meeste gevallen wel zo is, is dit bij detachering niet het geval. Integendeel, hier heb je juist de zekerheid dat het aantal uren in je contract maandelijks wordt uitbetaald. Je weet dus waar je financieel aan toe bent. Ook wanneer je tussen opdrachten door ‘op de bank zit’ of ziek bent, word je gewoon betaald.

Deels waar. Samen met je werkgever bepaal jij je toekomst. Je bekijkt samen wat het beste bij jou en je ambities aansluit en welke stappen daarvoor gezet moeten worden. Je werkgever gaat met jouw profiel continu opzoek naar een opdracht die bij jou past. Zo wordt gezorgd dat jij aan het werk blijft en hoef jij dus niet zelf op zoek te gaan naar werk.

Niet waar. Er zijn veel verschillen tussen uitzenden en detacheren. Een belangrijke is dat een uitzendcontract per dag opzegbaar is, terwijl bij detachering dezelfde regels van toepassing zijn als een contract voor (on)bepaalde tijd. Ook heb je als gedetacheerde een vast maandsalaris, terwijl je als uitzendkracht per gewerkt uur wordt betaald.

En? Is detachering iets voor jou?

Ben je enthousiast geworden over detacheren? Of heb nog aanvullende vragen die we nog niet behandeld hebben? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking. We ontvangen je graag op ons kantoor in Ede!

Ook interessant