Verhalen

In gesprek met: Een senior HR-professional

Merel (28) werkt inmiddels ruim 4 jaar voor Werkmandejong. Inmiddels actief in het vakgebied waar ze destijds haar Master in afrondde; het mooie HR vak. In dit interview neemt Merel ons mee in de route die zij af heeft gelegd om op haar huidige positie uit te komen.

Begin van haar carrière

Met een Bachelor Bedrijfskunde en een Master strategisch HRM op zak begon Merel 4,5 jaar geleden aan het Process en Business traineeship bij Werkmandejong.
Dat haar eerste opdracht een commerciële klus zou zijn was wat dat betreft wel verrassend. Echter kreeg deze opdracht al snel een HR-gerelateerd tintje: “Naast mijn taken op de commerciële afdeling zag ik al snel verbetermogelijkheden in de HR-processen van deze organisatie. Naast de commerciële taken mocht ik die HR-processen verbeteren. Een leuke kans en blijk van vertrouwen!

Wie denkt dat dit voor haar de bevestiging was om direct de HR kant op te gaan heeft het mis. Merel maakte samen met haar fieldmanager de keuze om haar opdrachten meer in de richting van projectmanagement te richten. “Ik wilde graag meer ervaring opdoen in het ontwikkelen van mijn organisatorische vaardigheden en het in beweging krijgen van diverse stakeholders. Waar kan dat beter dan in een projectmanagement rol? Ik heb dat 2,5 jaar met veel plezier gedaan. Hier zat veel uitdaging in en ik heb grote stappen in mijn ontwikkeling kunnen zetten. Van het zorgdragen van de implementatie van een nieuw systeem tot het trainen van mensen, het was heel afwisselend en leerzaam.”

case
"

“Naast mijn taken op de commerciële afdeling zag ik al snel verbetermogelijkheden in de HR-processen van deze organisatie. Naast de commerciële taken mocht ik die HR-processen verbeteren. Een leuke kans en blijk van vertrouwen!”

Merel Thijssen – HR Professional bij Werkmandeong

De rol van het traineeship

Ook op persoonlijk vlak heeft het traineeship voor Merel bijgedragen: “Voor mijn persoonlijke ontwikkeling is het volgen van de trainingen in onze Academy heel goed geweest. Aan de hand van MBTI leer je heel veel over jezelf én over andere. Je gaat gedrag van mensen veel beter begrijpen. Dit zorgt voor meer begrip, wat heel waardevol is. Ook de leiderschapstraining welke ik in het 3e jaar van Werkmandejong volgde kwam goed van pas. Je leert hoe je met verschillende type mensen om kunt gaan, hoe je mensen in beweging kan krijgen en over het aansturen van teams. Ook kwamen verschillende gesprekstechnieken aan bod en daar maak ik tot op de dag van vandaag veel gebruik van.”

Stap richting HR

Na verschillende opdrachten in projectmanagement begon haar nieuwsgierigheid naar het HR vak weer toe te nemen. In overleg met haar Fieldmanager besloot ze de stap te maken naar dit vakgebied. In eerste instantie was dit voor haar wel even een stap terug, want in de operationele HR processen moest ze nog wel ervaring opdoen. “Ik begon met de basis; contracten opstellen, mutaties doorvoeren, verzuimregistratie etcetera”. Dit was een hele leerzame periode omdat ik zo snel de inhoud omtrent regels- en wetgeving onder de knie kreeg. Maar ook omdat ik veel vragen van medewerkers kreeg en zo in contact kwam met de mensen waarvoor je het doet.
Na 3 maanden maakte ze de stap richting HR advies. Hier kwam haar projectmanagementervaring ook goed van pas: “Er zitten best wel wat overeenkomsten tussen de rol van HR-adviseur en die van projectmanager. Je werkt in beide rollen zowel met diverse mensen maar moet ook accuraat zijn in de processen en bent bezig met verandermanagement.

Toekomst binnen het werkveld

Op dit moment combineert Merel twee rollen, als HR-adviseur bij ACV en een interne opdracht als Adviseur Training & Ontwikkeling (T&O) binnen Werkmandejong. Ze vindt het een uitdaging om nu steeds meer bezig te zijn met organisatieontwikkelingen. Dit ligt in het verlengde van de ambities van Merel: ”Ik vind de persoonlijke ontwikkeling en begeleiding van medewerkers heel interessant. Als HR-adviseur en T&O adviseur ben ik dus nog niet uitgeleerd. Mijn doel is om uiteindelijk meer op het gebied van HR-beleid en verandermanagement bezig te zijn, in een rol als HR Business partner bijvoorbeeld.   

Tips aan starters

Voor starters op deze arbeidsmarkt heeft ze een goede tip: “Zoek een organisatie die bij je past; waarbij je achter het (HR-)beleid van de organisatie kan staan en waar je de ruimte krijgt om hierover mee te denken. Als HR-medewerker ben jij een van de gezichten die dit beleid uit moet dragen. Het is logisch dat je zo’n plek niet gelijk vindt, daarin biedt de detachering een kans om uit te zoeken wát je dan belangrijk vindt bij een bedrijf”.