Verhalen

Waarom een post-hbo-opleiding Finance & Control hét verschil kan maken

Wil je de overstap maken naar Finance & Control, maar heb je nog niet de juiste achtergrond? Met het post-hbo-omscholingstraject in Finance & Control van Nyenrode en HAN zet je een gerichte stap vooruit. En bij Werkmandejong breng je het geleerde direct in de praktijk. Drie partijen, elk met hun eigen kracht, bundelen hun expertise om jouw ontwikkeling centraal te zetten.

In dit duo-interview delen docent en coördinator Edwin Huijsman (HAN) en oud-deelnemer Roel Theunissen hun ervaringen en inzichten over het omscholingstraject.

Het omscholingstraject in het kort

Wil je het Finance & Control vak in, maar heb je nog niet het juiste diploma? Dan is het post-hbo-omscholingstraject Finance & Control iets voor jou. De opleiding is inhoudelijk ontwikkeld door Nyenrode en wordt onder meer verzorgd aan de HAN in Arnhem. Werkmandejong maakt het mogelijk om het geleerde direct in de praktijk te brengen bij een passende opdrachtgever. Zo combineer je als deelnemer in zes maanden tijd theorie, praktijk én persoonlijke begeleiding.

Meer weten de inhoud van het omscholingstraject? Bekijk de mogelijkheden op onze informatiepagina over de opleiding. En zet de eerste stap naar een nieuwe toekomst in Finance & Control. Ontdek. Ontwikkel. Overtref.

De kracht van leren én doen

Roel Theunissen, inmiddels Financial Controller bij Inlumi, weet hoe waardevol de combinatie van leren en doen kan zijn. “Wat je op vrijdag leert, pas je op maandag al toe,” zegt hij. “Die directe toepassing maakte voor mij echt het verschil. In de week na mijn eerste les kon ik een analyse opzetten die we direct hebben gebruikt voor een besluit over budgetverdeling. Het gaf me zoveel meer grip en zelfvertrouwen in mijn werk.”

Hij volgde het schakeltraject – van destijds nog 10 maanden – aan de HAN in Arnhem, in samenwerking met Nyenrode en Werkmandejong. “Ik zat al in een finance-opdracht via Werkmandejong en merkte dat ik hier echt energie van kreeg. Alleen miste ik een stevige theoretische basis. Ik merkte dat ik inhoudelijk kennis tekortkwam om stevig in mijn rol te staan. Het schakeltraject gaf me precies wat ik nodig had om verder te komen.”

Edwin Huijsman herkent dat beeld. “Het mooie aan deze opleiding is dat deelnemers in een korte tijd veel praktijkervaring en kennis opdoen. Je ziet ze in hun denken én handelen veranderen. Dat maakt het lesgeven binnen dit traject ontzettend waardevol; de kracht van het schakeltraject zit ‘m namelijk in de combinatie van leren en doen.”

Voor wie is de post-hbo-opleiding Finance & Control bedoeld?

Edwin ziet een diverse groep deelnemers: “Van starters tot herstarters, van mensen met een economische achtergrond tot fysiotherapeuten en docenten. Wat ze delen? Ze willen groeien. In kennis, in zelfvertrouwen en in hun vak”, vertelt hij.

Het omschakeltraject is toegankelijk voor professionals met een hbo- of wo-diploma. Je hoeft dus niet per se een financiële achtergrond te hebben. Het programma biedt een sterke basis in vakken als bestuurlijke informatievoorziening en externe verslaglegging, aangevuld met onderwerpen als boekhouden, belastingrecht en management accounting.

ContentImageImage

Klein, betrokken en praktijkgericht

Wat de opleiding uniek maakt, is de combinatie van kleinschalig onderwijs en directe toepasbaarheid. Roel: “De docenten staan zelf ook nog met één been in de praktijk. Dat merk je in alles. De lessen zijn actueel. En je merkt dat ze snappen waar jij in de praktijk tegenaan loopt. Wat mij vooral is bijgebleven, is een les over interne beheersing. Die sloot zó goed aan bij wat ik op dat moment meemaakte op mijn opdracht, dat ik het diezelfde week nog kon toepassen. Het maakt leren écht betekenisvol.”

Edwin vult aan: “We hebben bij de HAN klassen van maximaal 15 mensen. Dat zorgt voor betrokkenheid, korte lijnen en de ruimte om echt in gesprek te gaan.”

Het vraagt wat, maar het levert nog meer op

Die opleiding volgen naast je werk is een uitdaging, daar moet je je bewust van zijn. Gemiddeld ben je 16-20 uur per week kwijt aan je studie. Je hebt elke vrijdag een lesdag en daaromheen ben je nog zo’n 8-10 uur kwijt aan zelfstudie. Roel: “Je moet echt keuzes maken. In mijn geval betekende dat minder vrije avonden en soms nee zeggen tegen sociale dingen. Maar ik had een duidelijk doel voor ogen en kreeg thuis de ruimte om ervoor te gaan. De combinatie van werken, leren en thuis steun ervaren hielp me om vol te houden en het beste uit het traject te halen.”

Hij vervolgt: “Doordat ik vier dagen werkte en op vrijdag les had, kon ik alles goed plannen. Het vraagt wat van je, maar het is het waard. Het diploma, de kennis en het vertrouwen dat ik nu heb, hebben mijn loopbaan echt versneld.”

Samen sterk: Werkmandejong, HAN en Nyenrode

In deze samenwerking brengt elke partij zijn eigen kracht mee. Nyenrode ontwikkelde het inhoudelijke programma, de HAN verzorgt het praktijkgerichte onderwijs op locatie en Werkmandejong zorgt voor de verbinding met de werkpraktijk. Zo krijgt elke deelnemer niet alleen een stevig inhoudelijk fundament, maar ook persoonlijke begeleiding en werkervaring die telt. Edwin: “We geloven alle drie in persoonlijke aandacht, groei en kwaliteit. Die gedeelde visie maakt deze samenwerking zo krachtig.”

Roel sluit zich daarbij aan: “Werkmandejong was voor mij echt een springplank. Ze denken met je mee, helpen je ontdekken wat bij je past en begeleiden je onderweg. En het mooie is: je hoeft het niet allemaal alleen te doen.”

Klaar voor jouw volgende stap in Finance & Control?

Of je nu toe bent aan verdieping in je vak of overweegt om je om te scholen naar Finance & Control – er is altijd een route die bij jou past. Via Werkmandejong combineer je leren met werken én krijg je begeleiding die verder gaat dan alleen studieadvies.

Meld je aan voor het omscholingstraject of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. We denken graag met je mee.

Ook interessant