Nieuws

Wat houdt een traineeship in?

Traineeships zijn populair onder de afgestudeerden, maar er is nog veel onduidelijk over wat een traineeship nu precies inhoudt. Er zijn zoveel mogelijkheden. Zie je door de bomen het bos niet meer? In dit artikel krijg je antwoord op de meest gestelde vragen rondom een traineeship. 

Een traineeship, wat is dat?

Een traineeship wordt vaak verward met een stage of een vervolgstudie. Een traineeship is een opleidings- en coachingstraject, bedoeld voor hoogopgeleide starters met 0 tot 2 jaar werkervaring. De invulling van zo’n traject wordt op verschillende manieren vormgegeven. Bij de ene organisatie start je met een opleidingsperiode. Bij een andere organisatie werk je meteen volwaardig mee en is je opleiding verdeeld in verschillende modules. Het doel van een traineeship blijft voor alle organisaties gelijk: je ontwikkelen tot een manager of specialist in jouw vakgebied.

Als trainee werk je aan meerdere projecten en/of in verschillende functies. Je kunt dit bij diverse organisaties doen, in de vorm van detacheren of je gaat binnen eenzelfde organisatie verschillende afdelingen af. Zo leer je als trainee de organisatie kennen en krijg je een beter inzicht in welke functie en welke afdeling het beste bij jou past. De meeste grote werkgevers bieden een incompany traineeship aan, bijvoorbeeld bij een grote bank, energieleverancier, ICT-bedrijf of de Rijksoverheid.

Waar moet ik op letten bij de keuze voor een traineeship?

Er zijn duizenden mogelijkheden. Eén van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen is: “wat wil ik leren?” Weet je al wel bij welke organisatie je wil werken, maar nog niet welke rol bij jou past? Dan kun je het beste gaan voor een incompany traineeship. Weet je nog niet helemaal welke sector je aanspreekt? Dan past een traineeship waarbij je verschillende opdrachten vervult bij verschillende organisaties het beste bij jou.

Onderzoek goed hoe het opleidingsprogramma er uit ziet. Een traineeship is voornamelijk gericht op ontwikkeling. Maar waarin ontwikkel je je precies? Wordt er van je verwacht dat je buiten werktijd cursussen en trainingen gaat volgen of worden deze tijdens je werkuren gefaciliteerd?

Denk in mogelijkheden. Kijk niet naar wat je al kan, maar wat je wilt leren. In een goed traineeship is er een goede combinatie tussen werken & leren en persoonlijke ontwikkeling. Heb je geen commerciële studie gevolgd, maar wil je graag het sales vak leren? Ga in gesprek met een organisatie en vraag naar de mogelijkheden. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt!

Proef de sfeer bij een organisatie. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij een goed gevoel hebt en dat jij je thuis voelt bij de organisatie waar je aan de slag gaat.

Waarom is een traineeship een goede keuze?

Een traineeship is de perfecte vliegende start van je carrière. Je krijgt de mogelijkheid om werkervaring op te doen in verschillende functies en de kans om jezelf te ontwikkelen. Eén van de grootste voordelen van een traineeship, is dat er een volledig salaris tegenover staat. Je kunt het salaris van een traineeship vergelijken met het salaris van een starter. En dat voor een positie waarin je niet alleen aan het werk bent, maar vooral ook heel veel leert. Al lerend je geld verdienen is lang zo gek nog niet, toch?

Welk traineeship past bij mij?

Bij Werkmandejong bieden we het traineeship in twee richtingen aan. Process & Business en Finance & Control. We beginnen met een ontwikkeltraject van twee jaar, met diverse trainingen vanuit de Werkmandejong Academy. Hierbij ligt de focus op de ontwikkeling van jou als persoon. Dit vul je aan met vakinhoudelijke trainingen die passen bij je vakgebied en ambitie.

Wij zorgen ervoor dat je in een periode van twee jaar in verschillende functies aan de slag gaat bij onze opdrachtgevers, uiteraard stemmen we dit samen met jou af. Zo kom je met verschillende organisaties en bedrijfsculturen in aanraking, bouw je een relevant netwerk op en ontdek je waar je het beste tot je recht komt. Onze opdrachtgevers bevinden zich o.a. in de regio Arnhem, Nijmegen, Amersfoort, Utrecht en Ede.

Misschien weet je nog niet helemaal zeker of dit wel wat voor je is. Daarom organiseren we regelmatig vrijblijvende Meet & Greets waarin je al je vragen kan stellen over onze organisatie en sfeer kan komen proeven.

Wil je hier meer over weten of direct solliciteren voor ons traineeship? Neem dan contact op met Lara.

Ook interessant